Δρ.Μαρίνα Πασχαλίδου MD, Ph.D

Η Μαρίνα Πασχαλίδου είναι απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στη Nευρολογία και κάτοχος τίτλου διδακτορικής διατριβής από το Α.Π.Θ.
Μετεκπαιδεύτηκε στο National Hospital του Λονδίνου στο Τμήμα Κλινικής Νευροχημείας υπό την Διεύθυνση του E. Thompson, με κύριο αντικείμενο την διερεύνηση του Εγκεφαλονωτιαίου Υγρού και τον προσδιορισμό της ολιγοκλωνικής διάσπασης IgG στην Σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) και σε άλλα νευρολογικά νοσήματα.
Εργάστηκε ως Ειδική Νευρολόγος στην Β΄ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική, Α.Π.Θ. από το 1986 – 2010, ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και αφυπηρέτησε με το βαθμό της Διευθύντριας Ε.Σ.Υ.
Κατά την διάρκεια της θητείας της, προσέφερε τις υπηρεσίες της στους εξής τομείς : Γενική νευρολογία, εκπαίδευση φοιτητών της Ιατρικής, φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας και των ειδικευόμενων ιατρών νευρολογίας.

Από το 1986, καθιερώθηκε υπό την εποπτεία της η λειτουργία του Εργαστηρίου Διερεύνησης του Εγκεφαλονωταίου Υγρού, με κύριο στόχο τον προσδιορισμό της ολιγoκλωνικής ΙgG ως διαγνωστικού δείκτη στη ΣΚΠ αλλά και στην διαφοροποίηση άλλων νευρολογικών παθήσεων.
Από το 1996 μέχρι το 1998, εργάστηκε στην ερευνητική μονάδα του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) με θέμα την ΣΚΠ. Έκτοτε συνέχισε τη συνεργασία με το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του ΙΝΓΚ με θέμα την διερεύνηση ιών στη ΣΚΠ.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας ασθενών με ΣΚΠ., υπεύθυνη για την οργάνωση πρωτοκόλλων παρακολούθησης, διερεύνησης και θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με ΣΚΠ.
όπως και οργάνωσης διανοσοκομειακών επιστημονικών ημερίδων με αντικείμενο την διαφορική διάγνωση αυτοάνοσων, απομυελινωτικών και άλλων νοσημάτων.
Συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης των ορμονών και της λειτουργίας του θυρεοειδούς στη ΣΚΠ σε συνεργασία με το Τμήμα Ενδοκρινολογίας της Α΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΑΧΕΠΑ, στην Θεσσαλονίκη.
Συνεργάστηκε επίσης με την Πανεπιστημιακή Οφθαλμολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ για τη μελέτη διαταραχών του οπτικού νεύρου και την εφαρμογή οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) σε παθήσεις του οπτικού νεύρου.
Διεξήγαγε μελέτη για το ψυχοσυναισθηματικό προφίλ ασθενών με ΣΚΠ σε συνεργασία με ψυχιατρικά τμήματα νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. με στόχο την ψυχοθεραπευτική διαχείριση ασθενών.
Επιπλέον, συνεργάστηκε με το Αιματολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, για τη μελέτη της βιταμίνης Β12, του φολικού οξέος και της ομοκυστεΐνης σε νευρολογικές παθήσεις, με στόχο την αποκατάσταση τυχόν σχετικών διαταραχών.