Skip to main content

Οι υπηρεσίες μας

Τμήμα ενδοσκόπησης

Το Ενδοσκοπικό τμήμα της EIMC βρίσκεται στην Πολυκλινική Αθηνά (μέλος της EIMC HealthCare Clinics), στην Λάρνακα και είναι πλήρως εξοπλισμένο για να πραγματοποιεί ενδοσκοπικές εξετάσεις με απόλυτη ασφάλεια. Οι διαγνωστικές και θεραπευτικές ενδοσκοπικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται από πνευμονολόγους και γαστρεντερολόγους της EIMC. Με τη βοήθεια του εξαιρετικού νοσηλευτικού προσωπικού μας, όλες οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μοναδικό στόχο την ευεξία των ασθενών μας!

Ενδοσκόπηση

Η ενδοσκόπηση είναι η διαδικασία που επιτρέπει στον γιατρό να κοιτάξει μέσα στο ανθρώπινο σώμα με τη χρήση του ενδοσκοπίου, ενός λεπτού και σωληνοειδούς οργάνου με φωτιζόμενη καθοδηγούμενη βιντεοκάμερα. Δεδομένου ότι αυτή η τεχνική επιτρέπει στον γιατρό να εισάγει το ενδοσκόπιο απευθείας στην περιοχή ενδιαφέροντος, ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει διαδικασίες όπως οπτική διάγνωση, βιοψίες ή αφαίρεση πολύποδων εάν είναι απαραίτητο. Υπάρχουν διάφορα είδη ενδοσκοπήσεων για χρήση σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, όπως Βρογχοσκόπηση, Γαστροσκόπηση και Κολονοσκόπηση.

Οστεοπαθητική, Ιατρικός Βελονισμός

Η Οστεοπαθητική περιλαμβάνει κλινική φροντίδα του νευρο-μυοσκελετικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τα οστά, τους μύες, τα νεύρα και άλλους ιστούς που υποστηρίζουν το σώμα μας και ελέγχουν τις κινήσεις του.
Οι Οστεοπαθητικοί χρησιμοποιούν το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό και περιβαλλοντικούς παράγοντες για να κατανοήσουν τη βασική αιτία του πόνου σας για να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον πόνο σας και να κινηθείτε καλύτερα.
Η Οστεοπαθητική θεραπεία περιλαμβάνει οποιονδήποτε συνδυασμό Χειροκίνητης Θεραπείας (κινητοποιήσεις, νευρομυϊκών τεχνικών, μασάζ μαλακών ιστών), Θεραπευτικών Τεχνικών Βελονών και Προγράμματος Κλινικής Άσκησης. Η θεραπεία είναι προσαρμοσμένη σε κάθε άτομο και ενθαρρύνεται μέσω συμβουλών σχετικά με τη στάση του σώματος, τον τρόπο ζωής και βοήθεια σε προβλήματα που σχετίζονται με το στρες. Αυτή η κλινική συμβουλή στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς να κατανοήσουν τη φύση των προβλημάτων τους, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό.

Βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση είναι η ενδοσκοπική μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για να εξετάσουν το εσωτερικό των αεραγωγών του ασθενούς για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Ο γιατρός εισάγει το βρογχοσκόπιο στους αεραγωγούς του ασθενούς μέσω της μύτης ή του στόματος (και πολύ σπάνια μέσω τραχειοστομίας) για να λειτουργήσει με ανωμαλίες όπως όγκους, αιμορραγία, ξένα σώματα ή φλεγμονές. Το βρογχοσκόπιο είναι μια προηγμένη ευέλικτη συσκευή που περιέχει εξοπλισμό βίντεο με φωτισμό ώστε να διευκολύνει τον γιατρό να κάνει μια πιο ακριβή εξέταση και να του επιτρέψει να συλλέξει δείγματα από το εσωτερικό των πνευμόνων.

  • Πότε χρειάζεται ένας ασθενής να κάνει βρογχοσκόπηση;
    Ο κύριος λόγος είναι ένας συνεχής βήχας, μία ασθένεια ή αν ο γιατρός εντόπισε κάτι ασυνήθιστο σε ακτινογραφία ή άλλο είδος εξέτασης. Φυσικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες ανωμαλίες.
  • Απαιτήσεις πριν και μετά την βρογχοσκόπηση:
    Ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε κάποια αντιπηκτικά λίγες ημέρες πριν από την εξέταση, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Θα πρέπει να φάτε ένα ελαφρύ δείπνο το προηγούμενο βράδυ και ΠΟΤΕ μη φάτε ή πιείτε οτιδήποτε το πρωί της εξέτασης. Θα χρειαστεί επίσης να αφαιρέσετε τυχόν οδοντοστοιχίες, ακουστικά βαρηκοΐας, φακούς επαφής ή γυαλιά που μπορεί να φοράτε. Μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τρεις ώρες μετά την εξέταση. Είναι επίσης απαραίτητο να συνοδεύεστε από συγγενή ή φίλο, αφού δεν θα οδηγήσετε μετά την εξέταση.

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση – επίσης γνωστή ως ανώτερη ενδοσκόπηση – περιλαμβάνει τη χρήση ενός λεπτού εύκαμπτου σωλήνα (γαστροσκόπιο) για την εξέταση του ανώτερου πεπτικού σωλήνα. Ο σωλήνας εισάγεται στο στόμα και ταξιδεύει προς τα κάτω στον οισοφάγο, μετά στο στομάχι και στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο). Η γαστροσκόπηση συνήθως διαρκεί περίπου 15 και γίνεται από γαστρεντερολόγο με τη βοήθεια νοσηλεύτριας.

  • Πότε είναι απαραίτητη μία γαστροσκόπηση;
    Η γαστροσκόπηση βοηθά τον γιατρό σας να προσδιορίσει από τι προκαλούνται συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, δυσκολία στην κατάποση και γαστρεντερική αιμορραγία. Ο γιατρός μπορεί να συλλέξει δείγματα (βιοψία) για να ελέγξει για ασθένειες και καταστάσεις, όπως αναιμία, έλκη, αιμορραγία, φλεγμονή, διάρροια ή καρκίνους του πεπτικού συστήματος.
  • Απαιτήσεις πριν και μετά τη κολονοσκόπηση:
    Θα χρειαστεί να σταματήσετε να πίνετε και να τρώτε τέσσερις έως οκτώ ώρες πριν από την ενδοσκόπηση για να βεβαιωθείτε ότι το στομάχι σας είναι άδειο για τη διαδικασία. Συζητήστε με το γιατρό τα φάρμακα που παίρνετε και λάβετε συγκεκριμένες οδηγίες. Απαραίτητο επίσης είναι να συνοδεύεστε από συγγενή ή φίλο αφού δεν θα οδηγήσετε μετά την εξέταση.

Κολονοσκόπηση

Η κολονοσκόπηση είναι μια ιατρική εξέταση που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση αλλαγών ή ανωμαλιών στο παχύ έντερο (κόλον) και στο ορθό. Η διαδικασία χρησιμοποιεί ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα (κολονοσκόπιο) με μια μικρή κάμερα και φως. Εισάγεται μέσω του ορθού και προωθείται στο άλλο άκρο του παχέος εντέρου από τον γιατρό (γαστρεντερολόγο). Η ίδια η κολονοσκόπηση συνήθως διαρκεί περίπου 30 έως 60 λεπτά.

  • Πότε απαιτείται μία κολονοσκόπηση;
    Η κολονοσκόπηση βοηθά τον γιατρό σας να διερευνήσει πιθανές αιτίες κοιλιακού πόνου, αιμορραγίας από το ορθό, χρόνιας δυσκοιλιότητας, χρόνιας διάρροιας και άλλων εντερικών προβλημάτων. Εάν είστε 50 ετών και άνω, συνιστάται κολονοσκόπηση για τον έλεγχο καρκίνου του παχέος εντέρου και εάν χρειάζεται αφαίρεση πολύποδων.
  • Απαιτήσεις πριν και μετά τη κολονοσκόπηση:
    Πριν από την κολονοσκόπηση, θα πρέπει να καθαρίσετε το παχύ έντερο. Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να ακολουθήσετε μια ειδική δίαιτα και ή να πάρετε ένα καθαρτικό. Υπενθυμίστε στον γιατρό σας τη φαρμακευτική αγωγή σας. Μετά την εξέταση, χρειάζεται περίπου 1/2 ώρα για να αναρρώσετε από το ηρεμιστικό. Θα χρειαστείτε κάποιον να σας πάει σπίτι γιατί δεν είναι ασφαλές να οδηγείτε μετά τη διαδικασία.

Ενδοβρογχικός Υπέρηχος

Ο ενδοβρογχικός υπέρηχος (EBUS) είναι μια μέθοδος βρογχοσκόπησης που χρησιμοποιεί υπέρηχο για να απεικονίσει δομές κοντά στους κεντρικούς αεραγωγούς (γραμμικό EBUS) και το παρέγχυμα του πνεύμονα (ακτινικός αισθητήρας EBUS). Το EBUS είναι μια ελάχιστα επεμβατική αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα, λοιμώξεων και άλλων ασθενειών που προκαλούν διευρυμένους λεμφαδένες στο στήθος. Επιτρέπει στους γιατρούς να εκτελέσουν μια μέθοδο γνωστή ως διαβρογχική αναρρόφηση με βελόνα (TBNA) και να λάβουν δείγματα ιστού ή υγρού από τους πνεύμονες και τους γύρω λεμφαδένες, χωρίς συμβατική χειρουργική επέμβαση. Τα δείγματα χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση και τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα, τον εντοπισμό λοιμώξεων και φλεγμονωδών ασθενειών που επηρεάζουν τους πνεύμονες, όπως σαρκοείδωση ή καρκίνους όπως το λέμφωμα.

  • Πότε είναι απαραίτητος ένας ενδοβρογχικός υπέρηχος.
    Ο κύριος λόγος είναι ένας συνεχής βήχας, μία ασθένεια ή αν ο γιατρός εντόπισε κάτι ασυνήθιστο σε ακτινογραφία ή άλλο είδος εξέτασης. Φυσικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες περιπτώσεις.
  • Απαιτήσεις πριν και μετά το EBUS:
    Μετά από συνεννόηση με τον γιατρό σας, ίσως χρειαστεί να σταματήσετε να παίρνετε κάποια αντιπηκτικά λίγες ημέρες πριν από την εξέταση,. Θα πρέπει να φάτε ένα ελαφρύ δείπνο το προηγούμενο βράδυ και ΠΟΤΕ μη φάτε ή πιείτε οτιδήποτε το πρωί της εξέτασης. Θα χρειαστεί επίσης να αφαιρέσετε τυχόν οδοντοστοιχίες, ακουστικά βαρηκοΐας, φακούς επαφής ή γυαλιά που μπορεί να φοράτε. Στο τέλος της εξέτασης, θα μπορείτε να φάτε ή να πιείτε τρεις ώρες αργότερα. Είναι επίσης απαραίτητο να συνοδεύεστε από συγγενή ή φίλο, αφού δεν συνιστάται να οδηγήσετε μετά την εξέταση.

Μελέτη ύπνου

Η υπνική άπνοια είναι μια συχνή διαταραχή στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου και μπορεί να αναλυθεί με μια μελέτη ύπνου. Όταν εκδηλώνεται, η αναπνοή του ασθενούς εξασθενεί ή σταματάει εντελώς για 10–15 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο και μπορεί να συμβεί αρκετές φορές τη νύχτα. Αυτή η διαταραχή είναι κοινώς γνωστή ως ροχαλητό. Οι ασθενείς που παρουσιάζουν υπνική άπνοια, ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα μέσα στην ημέρα να εμφανίζουν υπνηλία, μειωμένη προσοχή και πονοκεφάλους, ειδικά το πρωί. Επιπλέον παρουσιάζουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακόμη και υπερκινητικότητα.

Υπάρχουν δύο μορφές Υπνικής Άπνοιας: η αποφρακτική υπνική άπνοια (OSA), όπου η απόφραξη της ροής του αέρα διαταράσσει την αναπνοή, και η κεντρική υπνική άπνοια (CSA) όπου η συνεχής ασυνείδητη αναπνοή σταματά, ή μπορεί να είναι συνδυασμός και των δύο. Η πιο συνηθισμένη είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι πάσχουν από υπνική άπνοια, και προς έκπληξη τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζουν, είναι το υπερβολικό βάρος, αλλεργίες, οικογενειακό ιστορικό, στενός ανώτερος αεραγωγός, αναποτελεσματικός μυς διαστολής του φάρυγγα κατά τη διάρκεια του ύπνου, ασταθής έλεγχος της αναπνοής ή στένωση των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της υπνικής άπνοιας είναι μέσω καίριων αλλαγών στον τρόπο ζωής, όπως διακοπή του αλκοόλ και του καπνίσματος, απώλεια βάρους, χρήση αναπνευστικής συσκευής ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση. Εάν οι ασθενείς αγνοήσουν ή δεν δώσουν προσοχή σε αυτή τη διαταραχή ύπνου, μπορεί να αντιμετωπίσουν υψηλούς κινδύνους καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, καρδιακής ανεπάρκειας, ακανόνιστου καρδιακού παλμού κλπ..

Τα άτομα που πάσχουν από υπνική άπνοια στη μέση ηλικία έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερη ηλικία. Επίσης, η υπνική άπνοια είναι συχνότερη στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

  • Πότε είναι απαραίτητη μία εξέταση υπνικής άπνοιας.
    Μία μελέτη ύπνου μπορεί να προσδιορίσει τους λόγους της διαταραχής της αναπνοής που αντιμετωπίζει κάποιος κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του.
  • Απαιτήσεις πριν από την εξέταση της υπνικής άπνοιας:
    Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, απλά προγραμματείστε ένα ραντεβού με τον πνευμονολόγο σας, ζητώντας την εξέταση υπνικής άπνοιας.

Σπιρομέτρηση

Η σπιρομέτρηση είναι η απλούστερη αλλά και συνηθέστερη ιατρική εξέταση που γίνεται από τους πνευμονολόγους και η οποία δίνει σημαντικές πληροφορίες για τους πνεύμονες αλλά και την αναπνευστική λειτουργία γενικότερα. Κατά την εξέταση αυτή, αξιολογείται εργαστηριακά η ροή του αέρα στους πνεύμονες και παρέχονται πολύτιμα στοιχεία για την διάγνωση χρόνιων και πολύ σημαντικών ασθενειών όπως το ασθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν οι πνευμονολόγοι για αυτή την εξέταση ονομάζεται σπιρόμετρο και με αυτό μπορούν να μετρήσουν τον όγκο του αέρα που εισπνέεται, κατακρατείται και διακινείται από τους πνεύμονες.

Το αποτέλεσμα μιας σπιρομέτρησης εμφανίζεται σε ένα Σπιρόγραμμα, το οποίο εντοπίζει δύο διαφορετικούς τύπους μη φυσιολογικών μοτίβων αερισμού, τον αποφρακτικό και τον περιοριστικό.

  • Πότε είναι αναγκαία μία σπιρομέτρηση;
    Η σπιρομέτρηση είναι απαραίτητη για τη διάγνωση ή τη διαχείριση του άσθματος, την ανίχνευση πνευμονικής νόσου σε ασθενείς με συμπτώματα δύσπνοιας, τη διάκριση της αναπνευστικής από την καρδιακή νόσο ως αιτία, και τη μέτρηση της βρογχικής ανταπόκρισης σε ασθενείς που υποπτεύονται ότι έχουν άσθμα.
  • Απαιτήσεις πριν τη σπιρομέτρηση:
    Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, απλά προγραμματείστε ένα ραντεβού με τον πνευμονολόγο σας, ζητώντας την εξέταση σπιρομέτρησης.

Καρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Το ΗΚΓ ή ηλεκτροκαρδιογράφημα όπως είναι πιο γνωστό, είναι η καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας της καρδιάς με τη σύνδεση ηλεκτροδίων στην επιφάνεια του δέρματος του ασθενούς, μέσω ενός μηχανήματος που ονομάζεται Ηλεκτροκαρδιογράφος (ΗΚΓ). Οι καρδιολόγοι χρησιμοποιούν αυτή την εξέταση για να ερμηνεύσουν τα ηλεκτρικά σήματα, τα οποία ενεργοποιούνται από μια ηλεκτρική ώθηση καθώς ταξιδεύουν στην καρδιά. Καθώς αυτά τα σήματα καταγράφονται, οι γιατροί μπορούν να ελέγξουν τα μοτίβα μεταξύ των καρδιακών παλμών και των ρυθμών ώστε να διαγνώσουν διάφορες καρδιακές παθήσεις. Σε γενικές γραμμές, το ΗΚΓ χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του ρυθμού και της κανονικότητας των καρδιακών παλμών, τη θέση και το μέγεθος των θαλάμων, την παρουσία οποιασδήποτε βλάβης στην καρδιά, καθώς και τις επιδράσεις φαρμάκων ή συσκευών που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της καρδιάς, όπως τεχνητοί βηματοδότες. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μια απλή και ανώδυνη εξέταση και τα αποτελέσματά της αναφέρονται στον ασθενή την ημέρα της εξέτασης.

  • Πότε χρειάζεται ένα καρδιογράφημα;
    Ένα ΗΚΓ χρησιμοποιείται για την καταγραφή της λειτουργίας της καρδιάς και είναι καλό να γίνεται προκειμένου να εντοπιστεί και να αποτραπεί πιθανή στένωση των στεφανιαίων αρτηριών, καρδιακή προσβολή ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός όπως η κολπική μαρμαρυγή. Αυτό που κάνει πραγματικά το ΗΚΓ είναι ότι καταγράφει πόσο συχνά χτυπά η καρδιά (καρδιακός παλμός) και πόσο κανονικά χτυπά (καρδιακός ρυθμός).
  • Απαιτήσεις πριν το καρδιογράφημα (ΗΚΓ):
    Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, απλά προγραμματείστε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας, ζητώντας ένα καρδιογράφημα.

Καρδιακός υπέρηχος

Ο καρδιογραφικός υπέρηχος ή ηχοκαρδιογραφία ή ηχοκαρδιογράφημα ή ECHO, είναι ο υπέρηχος της καρδιάς και θεωρείται μία από τις καλύτερες προληπτικές εξετάσεις για τον εντοπισμό καρδιομυοπαθειών. Αυτή η εξέταση επιτρέπει στους καρδιολόγους να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν υποψίες καρδιακών παθήσεων, να δουν το μέγεθος και το σχήμα της καρδιάς, την ικανότητα άντλησης, τη διαστολική λειτουργία και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Επιπλέον, o καρδιογραφικός υπέρηχος μπορεί να υποδείξει εάν οποιοσδήποτε πόνος στο στήθος ή άλλα σχετικά συμπτώματα σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις. Το κύριο πλεονέκτημα του υπέρηχου είναι ότι δεν έχει γνωστούς κινδύνους ή παρενέργειες και δεν είναι επεμβατική διαδικασία.

Επίσης, χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα Doppler, μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια το αίμα που ρέει μέσα από την καρδιά επιτρέποντας στους γιατρούς να ελέγξουν εάν η ροή του αίματος είναι φυσιολογική ή μη. Στην περίπτωση του έγχρωμου Doppler, οι γιατροί μπορούν να εντοπίσουν πιθανές ανώμαλες επικοινωνίες μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς της καρδιάς, διαρροή αίματος μέσω των βαλβίδων καθώς και να εκτιμήσουν πόσο καλά ανοίγουν οι βαλβίδες (σε περιπτώσεις όπως η βαλβιδική στένωση).

  • Γιατί χρειάζεται ένας ασθενής καρδιακό υπέρηχο;
    Εάν ο ασθενής έχει συμπτώματα όπως δύσπνοια ή πόνο στο στήθος, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν για πιθανά προβλήματα σε σχέση με τις βαλβίδες ή τους θαλάμους της καρδιάς.
  • Απαιτήσεις πριν από τον καρδιογραφικό υπέρηχο:
    Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, προγραμματείστε ένα ραντεβού με τον καρδιολόγο σας, ζητώντας έναν καρδιολογικό υπέρηχο.

Τέστ κοπώσεως

Το τεστ κόπωσης είναι μια εξέταση που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι για να εκτιμήσουν τους πιθανούς κινδύνους ενός ασθενούς να έχει καρδιακές παθήσεις. Είναι μια απλή εξέταση αφού τα άτομα περπατούν σε διάδρομο ή κάνουν πεντάλ με στατικό ποδήλατο και όσο προχωρούν, γίνεται πιο δύσκολο. Μέσω της δοκιμασίας κόπωσης, παρακολουθείται το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ασθενούς, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Επομένως, ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία της καρδιά ενός ασθενούς και τη ροή του αίματος στον καρδιακό μυ κατά τη διάρκεια της άσκησης. Με άλλα λόγια, οι γιατρός μπορεί να προσδιορίσει πώς ανταποκρίνεται η καρδιά όταν πιέζεται.

Αν και υπάρχουν διάφορες δοκιμασίες κόπωσης, η πιο συνηθισμένη είναι το τεστ διαδρόμου, όπου οι γιατροί μπορούν να ελέγξουν πώς ανταποκρίνεται η καρδιά ενώ “πιέζεται”.

  • Πότε είναι απαραίτητο ένα τεστ κοπώσεως.
    Ώστε να αξιολογήσει ο γιατρός συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, δύσπνοια, να εξετάσει εάν ρέει αρκετό αίμα στην καρδιά, να εντοπίσει πιθανούς μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς ή στεφανιαία νόσο και σε περίπτωση που ο ασθενής λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, να ελέγξει αν αυτή είναι αποτελεσματική.
  • Απαιτήσεις πριν το τεστ κοπώσεως:
    Ο ασθενής δεν πρέπει να φάει ή να πιει τίποτα για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη δοκιμασία. Είναι καλό να μη λάβει οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη ή φαρμακευτική αγωγή για την καρδιά (σε περίπτωση που λαμβάνει οτιδήποτε) την ημέρα της εξέτασης, εκτός εάν ο γιατρός συμβουλεύσει το αντίθετο.

Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας ή DΕXA (Dual-Energy X-Ray Absorptiometry) είναι η εξέταση που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ για τον προσδιορισμό της οστικής μάζας. Θεωρείται η καλύτερη εξέταση για τον έλεγχο της οστικής πυκνότητας και χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης.

Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια ασθένεια του μεταβολισμού των οστών. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας του οστού, τόσο σε γυναίκες όσο ΚΑΙ σε άνδρες, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πιο εύθραυστα και πιο λεπτά με την πάροδο του χρόνου. Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος κατάγματος των οστών καθώς μειώνεται η αντοχή και η ελαστικότητά τους. Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η πρόληψη είναι το παν. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μετά τη μέση ηλικία, είναι σωστό να πραγματοποιούν αυτή την εξέταση, είτε έχουν είτε όχι προβλήματα οστών ή σπονδυλικής στήλης.

  • Γιατί χρειάζεται ένας ασθενής τη μέτρηση οστικής πυκνότητας;
    Ο κύριος λόγος για να γίνει η εξέταση είναι να προσδιοριστεί αν έχει οστεοπόρωση (απώλεια οστικής μάζας) και να ακολουθηθεί μια θεραπεία ώστε να προληφθούν κατάγματα και αναπηρίες.
  • Απαιτήσεις πριν τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας:
    Προγραμματείστε ένα ραντεβού με τον ορθοπεδικό, ζητώντας την εξέταση μέτρησης της οστικής πυκνότητας. Είναι επίσης συνετό να αποφύγετε (στην περίπτωση που ήδη λαμβάνετε) τη λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου για τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την εξέταση.

Ακτινογραφίες

Μια Ακτινογραφία ( ακτίνες Χ), δημιουργεί εικόνες των εσωτερικών οργάνων ή των οστών σας για να βοηθήσει στη διάγνωση καταστάσεων ή τραυματισμών. Ένα ειδικό μηχάνημα εκπέμπει μία μικρή ποσότητα ιονίζουσας ακτινοβολίας. Αυτή η ακτινοβολία περνά μέσα από το σώμα σας και αποτυπώνεται σε μια ειδική συσκευή για την παραγωγή της εικόνας. Το Τμήμα Ακτινογραφιών των Κλινικών EIMC είναι πλήρως εξοπλισμένο με ακτινολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.

Επικοινωνείστε μαζί μας

Για περισσότερες πληροφορίες ή για ραντεβού, παρακαλώ επικοινωνείστε μαζί μας

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
contact form

Τηλέφωνο

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα-Παρασκευή 08:30-18:00

© EIMC Clinic: Leading Medical Center In Nicosia. All rights reserved.